Atletizm Nedir? Atletizm Tarihi

Dünya spor tarihinin en eski branşları arasında yer alan atletizm genel olarak pek çok yanlış bilgiye de müsait yapısı ile dikkat çekmektedir. Zira insanlar sadece tek branş olarak bu sporu değerlendiriyor olsalar da işin aslına bakıldığı zaman gerçek kavramların olduğu ile de karşı karşıya geliyoruz. Öncelikle sormanızın muhtemel olacağı ilk sorulardan bir tanesi ile başlayalım. Atletizm nedir? Atletizm tarihi nasıl aşamalardan geçmiştir.

Eminiz ki bunların cevabını öğrenmenizin hemen ardından sizin de spor dalına karşı olan bakış açınız sizin için de farklı bir hal alacaktır. Atletizm içerisinde koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarının bütünleştiği bir spor olarak gözler önünde yer alıyor. M.Ö. 3800’lü senelerde ilk olarak Mısır’da düzenlenen koşu yarışı da atletizm sporu için önemli mihenk taşlarından bir tanesidir.

Atletizm Olimpiyat Başlangıcı

Söz etmiş olduğumuz gibi farklı branşların bir pota içerisinde buluşması ile atletizm sporunun da uluslararası girmesini kolaylaştıran etmenler arasında yer almaktadır. Global bir spor olması adına da tabii ki atletizm Olimpiyat başlangıcı olarak bilgilerimizi tazelemiş olmamız gerekiyor.

Bu noktada hem branşları hem de cinsiyet olarak sporcuları birbirinden ayrı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Örneğin erkek koşularında 1896 senesi milat sayılırken, kadınlar için bu tarih 1928 olarak kaynaklarda yer alıyor. Yürüyüş için erkekler 1956’da başlamış olsalar da kadınlar için yakın geçmiş olan 2000 senesi dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra yüksek atlama için erkeklerin 1896 yılında yine başlamış olduklarını, kadınların ise 1928’de ancak bu branş ile tanıştıklarına denk geliyor.

Atma ve fırlatma için yine 1896 senesini işaret edebiliyorken, kadınlarda 1948 senesi bunun başlangıcı niteliğindedir.

Salon Atletizmi

Atletizm dalları arasında birbirinden ayrılan ögeler olduğunu da görmek son derece mümkün kılınmış durumda. Genel olarak bu sporun açık havada düzenlendiğine tanıklık ediyor olsak bile salon atletizmi diye bir gerçeğin olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

Kısaca değinmek gerekirse daha kısa mesafeli, 60 metre, koşuların olduğu, heptatlon ve pentatlonun olduğu bir kavramdan bahsedebiliyoruz. Kapalı salonlarda düzenlenen her turnuvada da bu branşı görebilirsiniz.

Yorum yapın